Haardhout Stooktips 2 – droog of ovengedroogd haardhout

stooktips ovengedroogd haardhout

Haardhout Stooktips 2 – droog of ovengedroogd haardhout

Droog of ovengedroogd haardhout? Beide termen kom je vaak tegen. Aflevering 2 van de serie stooktips vertelt je waarom dit belangrijk is voor een optimaal haardvuur en goede verbranding.

Waarom droog haardhout?

Als haardhout nat is, vind onvolledige verbranding plaats. Dat is niet alleen jammer vanwege de warmteopbrengst, maar ook slecht voor de gezondheid en het milieu. Er ontstaan dan namelijk koolmonoxide en methaangas en er komen teer- en stofdeeltjes vrij. Onvolledige verbranding veroorzaakt roet, die o.a. in het rookkanaal wordt afgezet. Hoe je onvolledige verbranding kunt herkennen, lees je in haardhout stooktips – 1.

Ovengedroogd haardhout

Toen ik nog helemaal niks wist van wat er allemaal bij komt kijken voordat je een mooi vuurtje in je openhaard of houtkachel hebt branden, dacht ik dat het niet uitmaakt of haardblokken nu droog of nat zijn en dat het er alleen maar om gaat dat nat hout lastiger aan het branden te krijgen is. Klopt dus niet, er zijn nog een paar factoren meer in het spel. Maar beginnen we bij het begin.

Net gekapte boomstammen hebben een vochtigheidspercentage van 50 tot 60%. Het vochtigheidsgehalte van gekapt hout is na een jaar drogen meestal teruggelopen tot onder de 30%. Dat is per houtsoort verschillend, bij het ene hout loopt het sneller terug dan bij het andere hout. Zo droogt bijvoorbeeld beukenhout sneller en eikenhout veel langzamer. We praten hier overigens over gekloofd hout. Bij hele stammen kan het proces wel twee keer zo lang duren. Specialisten kennen de eigenschappen van haardhout, ze weten en meten. Zo heb je altijd juist gedroogde haardblokken.

Onder de 30% vochtigheid is nog niet goed genoeg. Voor de openhaard of houtkachel moet dit rond onder de 20 tot 25% zijn. Daarvoor moeten het gekloofde hout gemiddeld zo`n twee jaar op een droge en winderige plek hebben gelegen. En dan nog kunnen er door het natuurlijke proces verschillen tussen de boomstammen zijn. Voor een optimale kwaliteit van de haardblokken wordt er vaak gekozen de natuur een handje te helpen en dan kom je bij ovengedroogd haardhout uit.

Het haard van goedhaardhout.nl wordt bijvoorbeeld in grote ovens gedroogd. Afhankelijk van het nog aanwezige vocht, wordt de tijdsduur vastgesteld. De laatste keer dat we bij onze leveranciers waren, was de droogtijd 7 tot 8 uur. Pas als iedereen tevreden is over de kwaliteit, wordt er groen licht voor de verkoop gegeven.

stooktip 2 - voor (oven)gedroogd haardhout kiezen

droog haardhout is goed haardhout

Ovengedroogd haardhout blijft door dit proces ook schoon en vrij van schimmels. En wat ook leuk is, is dat het hout lekker naar hout blijft ruiken, omdat de houtgeur beter behouden blijft.

Zorg voor goede houtopslag

Wij kunnen wel prima haardblokken bij je brengen, daarna moet je er zelf voor zorgen dat de kwaliteit goed blijft. Zoek een gunstige plek uit om het haardhout op te slaan. Een goede houtopslag krijgt een paar uur per dag zon. Dat is vooral prettig bij vorst. Schimmels en houtrot krijgen minder kans bij goede ventilatie. Ideaal is het, als de wind er aan alle kanten omheen kan waaien, ook achterlangs.

We hebben ook informatie geschreven over het kiezen van geschikte houtsoorten voor de openhaard en houtkachel. Het juiste hout voor de juiste omstandigheden te bepalen, draagt ook bij aan een goede verbranding.

De keuze tussen gedroogd en ovengedroogd haardhout is dus afhankelijk van waar je je hout koopt. Als je bij een haardhoutleverancier koopt, zou ik adviseren voor ovengedroogd haardhout te gaan. Dat levert de beste garantie voor kwaliteit. Goedhaardhout heeft dat natuurlijk. 🙂

Voor een overzicht ga je naar goedhaardhout.nl.

Veel stookplezier!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *