Haardhout kopen: 7 tips voor je bestelt
Haardhout kopen – het klinkt zo eenvoudig. Maar als je het aanbod bekijkt, zijn er toch een paar dingen om even goed op te letten. We zetten ze even voor je op een rijtje.
1 – Haardhout kopen van de juiste kwaliteit
Als je een omgezaagde boom in stukken hakt, betekent het niet, dat de houtblokken ook in de kachel of openhaard kunnen. Niet alle hout is geschikt om te stoken.
Op de pagina over haardhout kiezen, hebben we een overzichtje gemaakt van veilige en onveilige houtsoorten. Zo is bijvoorbeeld de lariks, die ook in onze bossen voorkomt, een boom die bij verbranding schadelijke gassen produceert. Niet doen dus.
Daarnaast is behandeld of geïmpregneerd hout ook ongeschikt. Net zoals houtblokken waarop je schimmels ontdekt. Op de pallets van goedhaardhout zit alleen haardhout van hoge kwaliteit
2 – Ovengedroogd haardhout kopen
Nadat een boom is omgezaagd, heeft het hout tijd nodig om te drogen. Nat hout stoken is heel ongezond. Voor een veilige en gezonde verbranding moet het vochtpercentage rond of onder de 20% liggen.
Om dat te garanderen is ons hout ovengedroogd. Dat betekent dat het vochtpercentage in een gecontroleerde omgeving naar beneden wordt gebracht totdat de juiste balans is verkregen. Pas daarna krijgt het hout ons kwaliteitsstempel.
Als je het hout buiten opslaat, zorg er dan voor dat het beschermd is tegen regen. Ook is het goed als de wind vrij spel heeft en door het gestapelde hout kan waaien.
Voor het stoken binnen leggen is ook handig. Door de wisselende hoeveelheid vocht in de buitenlucht, neemt het buitenste laagje daar altijd iets van op. Dat verdwijnt ook weer gemakkelijk als de houtblokken binnen kunnen acclimatiseren.
Lees hier verder over ovengedroogd haardhout…
3 – Alternatief: haardhout goed laten drogen
Wanneer je boomstammen direct uit het bos of de boomgaard aanschaft, laat ze dan goed drogen. Afhankelijk van de houtsoort en het moment van kappen kan dat wel twee tot drie jaar nodig hebben. Vooral eikenhout moet lang liggen, omdat het heel langzaam droogt.
Informeer je dus goed voor de aanschaf. Als je dit seizoen wilt stoken, dan geen vers hout nemen. Dat is ongezond. Om het vochtpercentage te meten, zijn er speciale vochtmeters in de handel.
4 – De juiste houtsoort kopen voor je kachel of haard
Iedere houtsoort heeft eigen stookeigenschappen. Zo brandt eiken haardhout langzaam en geeft het veel warmte af. Berkenhout zorgt dan weer voor een mooi vlammenspel, maar heeft als nadeel dat het wat sneller opbrandt.
Houtkachels, speksteenkachels en de openhaard: ze hebben allemaal hun “favoriete” houtsoort. Net zoals de vuurkorf en de tuinkachel buiten trouwens.
In onze webshop staat bij iedere houtsoort vermeld wat de stookeigenschappen zijn en voor welke omstandigheden de soort het meest geschikt is. En ook de kachel- of haardleverancier kan exact vertellen welke houtsoort in welke hoeveelheid voor het formaat van jouw kachel optimaal is.
5 – Het juiste haardhout kopen voor je stookbehoefte
Het hangt er ook van af of je een uurtje wilt stoken tijdens een gezellig avondje of juist een kachel hebt als primaire warmtebron in de ruimte. Gaat het vooral om de sfeer en daarnaast om de warmte? Of is de afgifte van warmte het belangrijkst?
Wil je dat het vuur snel brandt en warmte afgeeft? Of wil je juist dat het langzaam brandt, maar wel een constante hoeveelheid warmte produceert? Ook daarvan hangt het af welke houtsoort je het best kunt kiezen.
Voor wie een afwisselende stookbehoefte heeft, hebben we ook pallets met een haardhout mix in het assortiment. Dan heb je voor verschillende omstandigheden de juiste haardblokken paraat.
6 – Een goed formaat houtblokken aanschaffen
Onze houtblokken hebben een lengte van zo’n 26 cm. Dat is een optimale lengte om goed te kunnen stoken. Dit formaat past mooi in de gangbare houtkachels. En met een blok of drie in de openhaard, heb je ook een mooi haardvuur.
Let dus tijdens de aanschaf ook op het formaat. Het zou jammer zijn als je gekloofd haardhout hebt gekocht, maar toch nog aan het werk moet, omdat het hout niet past…
7 – Let op de prijs: is de bezorging inbegrepen?
De prijzen in onze webshop zijn inclusief bezorgkosten in Nederland. Helaas kunnen we voor dat tarief niet naar de eilanden leveren. Neem daarvoor contact met ons op.
Om een pallet te verantwoord te bezorgen, is vakbekwaam transport nodig. Ook om er voor te zorgen dat de pallet hout op de bestemming geen schade aanricht. Het is namelijk nogal een gewicht. De chauffeur kan bekijken tot hoe ver er verantwoord gereden kan worden.
Ons hout wordt geleverd tot waar de palletrijder verantwoord kan leveren. En de prijs is inclusief. Als je de prijzen vergelijkt, let daar dan op. Soms zie je aantrekkelijke lokkertjes-prijzen met een flink bedrag extra voor het bezorgen. Dan is goedkoop uiteindelijk toch duurkoop…
Ten slotte nog een bonus tip: Hoeveel is een kuub?
Al het hout op onze pallets is ovengedroogd, gekloofd en gestapeld en heeft een lengte van ongeveer 26 cm.
Een pallet van een kuub komt dan overeen met ruim anderhalve kuub los gestort hout. Ruim anderhalve kuub vinden we een verantwoorde inschatting. Een vergelijking die hoger uitvalt, is in onze opvatting niet realistisch.
Dat waren de 7 tips (plus 1) om even over na te denken voor het haardhout kopen. Als je de stookeigenschappen exact wilt beoordelingen, kijk dan in de webshop of klik op de afbeeldingen links. We hebben doorlopend berken haardhout, eiken haardhout, elzen haardhout, essen haardhout en een haardhout mix in het assortiment. Op sommige momenten is er ook beuken haardhout beschikbaar.
LEAVE A COMMENT